10 tips om te scoren op klanten en leuke contacten te ontmoeten op netwerkevents

Netwerkevenementen zijn een geweldige manier voor ondernemers en startende freelancers om nieuwe en fijne contacten te leggen. Als je het goed onder de knie hebt, en goed aanpakt kan het jou ook helpen om potentiële klanten te ontmoeten en je zakelijke netwerk uit te breiden. Of u nu net begint met uw bedrijf of al enige tijd onderweg bent, er zijn altijd nieuwe mensen die u kunt ontmoeten en nieuwe kansen die u kunt ontdekken op netwerkevenementen.

Het regelmatig bijwonen van netwerkevenementen is dan ook een aanrader wanneer je jouw sociale kring wil uitbreiden.Wij geven vanuit onze eigen ervaringen graag enkele tips die u kunt gebruiken om het meeste uit uw netwerkevenementen te halen:

People networking in a professional context

1. Bereid je goed voor

Voordat u naar een netwerkevenement gaat, is het belangrijk om uzelf voor te bereiden. Dit omvat het maken van een lijst van doelen die u wilt bereiken, het ontwerpen van visitekaartjes en het kiezen van de juiste outfit. Zorg ervoor dat u zich op uw gemak voelt in wat u draagt en dat uw visitekaartjes van goede kwaliteit zijn. Websites zoals Flyer.be en Vistaprint.be kunnen u helpen bij het ontwerpen en printen van professionele visitekaartjes. Naast jouw aanwezigheid en bijdrage zelf, mag je er vanuit gaan dat mensen jouw gaan opzoeken wanneer er een klik is. Zorg er ook voor dat jouw website of portfolio er goed uitzien en positief bijdragen in jouw acquisitiestrategie

2. Schrijf of bedenk een elevator pitch

Een goede elevator pitch helpt jou om sterk in jouw schoenen te staan. Het is een korte samenvatting van wie je bent, wat je doet en wat je te bieden hebt. Zorg ervoor dat je pitch duidelijk en beknopt is en dat je de belangrijkste voordelen van je bedrijf benadrukt.

3. Wees jezelf

Een veelgemaakte fout is dat veel deelnemers gaan om harde sales te doen, waarbij ze vergeten wie ze echt zijn. Anno 2023 zal deze strategie echter niet meer volstaan om jouw omzet te verhogen, integendeel! Vanuit onze eigen ervaringen blijkt dat authentieke contact maken waarbij je toont wie je echt bent, veel beter werken. Zo toon je niet alleen je sterktes maar ook jouw zwaktes wat vertrouwen geeft en meer slaagkans heeft bij het leggen van echt waardevolle connecties. Denk eraan om als doelstelling om te verbinden, niet om te binden.Mensen voelen zich aangetrokken tot authenticiteit, dus wees gewoon jezelf wanneer je naar een netwerkevenement gaat. Probeer niet te doen alsof u iemand anders bent om indruk te maken op anderen. Wees trots op wie u bent en wat u doet en deel uw passie met anderen.

4. Stel vragen en toon belangstelling

Een geweldige manier om een gesprek te beginnen met iemand op een netwerkevenement is door vragen te stellen. Door vragen te stellen aan anderen, laat u zien dat u geïnteresseerd bent in wat zij doen en wie zij zijn. Dit kan leiden tot waardevolle gesprekken en nieuwe zakelijke relaties.

5. Luister actief

Luister aandachtig naar wat anderen te zeggen hebben en stel vervolgens follow-up vragen om te laten zien dat u echt geïnteresseerd bent. Door actief te luisteren, laat u anderen zien dat u om hen geeft en dat u bereid bent om te helpen waar nodig.

6. Volg contacten en warme leads op

Het is belangrijk om contact te blijven houden met de mensen die u ontmoet op netwerkevenementen. Stuur na het evenement een follow-up e-mail of LinkedIn-bericht om uw waardering te tonen voor de ontmoeting en om verder te praten over mogelijke samenwerkingsverbanden.

7. Ga voor je doel

Heb je een voorbereiding? Dan is het belangrijk trouw te blijven aan je doelstelling. Merk je in een gesprek dat het niet fijn aanvoelt, of dat er geen match is tussen jullie? Zeg dit dan eerlijk en vriendelijk en ga op zoek naar een nieuwe gesprekspartner

8. Blokkeer een korte pauze na het evenement

Netwerkevenementen kunnen soms overweldigend zijn, vooral als u introvert bent. Plan daarom een uur na het evenement om even te rusten en te ontspannen. Gebruik deze tijd om uw gedachten te ordenen en te reflecteren op de ontmoetingen die u hebt gehad. Door even uit te zoomen leg je sneller linken die jouw helpen om de juiste acties te koppelen aan de contacten die je hebt ontmoet.

9. Organiseer uw contacten

ExtraExpertise zit vol met handige functies die je kunnen helpen bij het opbouwen van je netwerk. Na het aanmaken van jouw persoonlijke account kan je nieuwe contacten uitnodigen, of importeren vanuit bijvoorbeeld een CRM systeem of linkedIn zodat je jouw contacten kan organiseren en helderheid en focus in je hoofd kan behouden.

Door tags toe te voegen aan nieuwe contacten die je hebt ontmoet op het netwerkevenement, kan je ze makkelijk terugvinden en contact houden. Je kunt ook contacten organiseren in groepen, en persoonlijke notities toevoegen, wat zeer handig is als je een groot netwerk hebt of als je LinkedIn al gebruikt als professioneel netwerkversneller.

10. Observeer andere

Netwerken, is net zoals werken… het vraagt tijd en energie maar als je het vaker doet lever het zeer goede resultaten en potentiële klanten op. Als starter kan je de eerste keren met een ongemakkelijk gevoel toekomen op een netwerkevenement. Mijn grootste tip is dan dat je best jouw gevoel volgt. Ga op mensen af en treed uit je comfort zone, probeer mee te spreken over dingen die jouw interesseren en deel iets persoonlijks … wanneer je een gezamenlijk onderwerp gevonden hebt, kan je dan overgaan tot waar jouw sterktes liggen en hoe jij eventueel een waarde kunt toevoegen voor jouw contactpersoon. Trial and error… je gaat waarschijnlijk eens tegen de muur lopen maar wanneer je probeert vanuit jezelf te handelen, is er vaak begrip als je onzeker of stotterend toch moeite doet om jouw verhaal te doen. Weet je niet wat te zeggen? Luister dan en observeer lichaamstaal, de manier waarop anderen dit aanpakken en spreken en “copy-paste” dit wanneer je er klaar voor bent. Maar bovenal: Zorg voor een goede voorbereiding en gepaste kledij, dat zorgt altijd voor een betere indruk en resultaat!

Oplossing nodig om jouw projecten en klanten beter te beheren?

23 Comments
characters remaining
avatar John Doe 2 min ago

I really like that the Pixel uses a lot of Bootstrap 4's classes to position elements across the website. I also like the fact that we can get a version of the code without Sass if needed.

When is the next product coming? :)

4 likes
characters remaining
avatar James Curran 2 min ago

Hi John Doe,

We're happy to hear you like our product. A new one will come soon enough!

2 likes
characters remaining
avatar James Curran 2 min ago

Hey there! We want to say that you're awesome and we think you'll build great websites! Why not use Pixel to make things easier?

4 likes
characters remaining